Mou-te amb la mobilitat sostenible

La Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible ha sigut –continua sent-ho hui- una perfecta oportunitat per a comprovar com a institucions, empreses i ciutadans són capaços de bolcar-se amb un necessari canvi de ‘xip’ per a instal·lar bones pràctiques de present i futur que ens implica a tots. Assistim a una infinitat de trucades a l’acció amb el repte de perdurar en el temps. Hui, dia 22 de setembre, la setmana commemorativa arriba a la seua recta final i totes les iniciatives empreses tracten de captar la màxima atenció per a conscienciar al major nombre de persones de totes les edats possible, de forma didàctica i pràctica amb un sentiment compartit: Hui descansa el cotxe. Una reflexió activa sobre els beneficis de l’ús del transport públic, vehicles ecològics i serveis de bicicleta per a cuidar del medi ambient i instal·lar, de pas, hàbits de vida saludable relacionats amb l’alimentació i l’esport. Una forma entretinguda, els premis i concursos, com el de la Conselleria d’Habitatge o amb l’ús d’etiquetes que proposa la Generalitat Valenciana amb #HuiDescansaElCotxe per a guanyar patinets, bicicletes o bons de transport i convidant a la reflexió entre els joves.

De la consciència a la pràctica

La conscienciació i acció esguita tota la Comunitat. Rescatem alguns dels molts exemples visuals i animant a la participació que encara podeu aprofitar i gaudir:

 

Però esta crida, envoltada de celebracions, marxes, activitats culturals amb música i diversió en molts casos, va molt més enllà. La mobilitat d’Alacant, per exemple, trasllada el missatge esta setmana amb la bici com a epicentre i localitats de la província com Benidorm, Calp, Elx, Gata de Gorgos, Novelda, Orihuela, Elda, Petrer o Sant Vicent del Raspeig aposten per la reducció del pas de vehicles intensament.

Castelló aprofita per a incidir en la importància de la seguretat viària i s’adhereix al Parking Day, facilitant l’accés gratuït a la zona blava, entre altres accions. En la província, Vila-real, de fet, dixa el plat fort de les activitats per al cap de setmana.

València, en fa ènfasi en la sostenibilitat, amb la publicació d’una revista baix el paraigua ‘Compartir ens porta més lluny’ amb tot tipus d’informació i, a banda, fent del transport públic, EMT, metro i tramvia una alternativa al vehicle particular i totalment gratuïta. A més, les vagues de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana s’han suspés totalment hui. També el TRAM d’Alacant i Castelló seran gratuïts al llarg del dia. Fent d’esta iniciativa molt més que un dia, recordeu que l’IVAJ facilita actualment, dins de la xarxa Carnet Jove,  els descomptes en el transport jove en la província de València, la Targeta Mobilis Jove (Bono Jove) en la província d’Alacant i l’Abonament 30 dies Jove en la província de Castelló, així com descomptes a través de les diferents operadores de transport interurbà per tot el territori de la Comunitat Valenciana.

D’altra banda, València aprofitava esta setmana per a presentar el servei metropolità de bicicleta pública, Mibisi València. Amb una flota de 1.300 bicis per a connectar València, Paterna, Alboraia, Mislata, Quart de Poblet, Xirivella, Aldaia, Alaquàs, Torrent i Catarroja per entre 12 i 18 euros a l’any.

Compromisos del futur que ja arriba

La preocupació d’un futur saludable per al planeta traslladada al món de les dades, esta setmana s’han posat alguns sobre la taula: el transport és el principal consumidor d’energia de la Comunitat Valenciana, amb el 40% de l’energia final i sent derivats del petroli en la seua gran majoria. Això significa que diàriament s’incrementen les emissions contaminants. La Generalitat ha aprofitat estos dies per a anunciar el seu objectiu d’implantar l’ús del vehicle elèctric (amb més de 260.000 unitats en 2030) i el desplegament d’una àmplia xarxa de punts de recàrrega. Concretament, 270 d’estacions de càrrega ràpida cada 50 quilòmetres en les principals vies de circulació interurbana i àrees perifèriques de les principals ciutats i punts vertebradors de la mobilitat (30 minuts són suficients per a recarregar el 80%), a més d’altres 2.100 punts de recàrrega semi ràpida (que necessitaran entre una i dues hores per a la recàrrega del 100%). Amb això, la reducció de CO2 se situaria en les 622.000 tones. A més, els vehicles ecològics redueixen el cost per trajecte i la rumorositat dels motors en un 50%. Ja existeixen 23 milions de vehicles impulsats per gas natural vehicular i més de 28.500 estacions de recàrrega a tot el món, però Espanya segueix a la cua d’Europa.

En l’afany de crear un pla de xoc, a través de l’IVACE, es crearà la Taula de la Mobilitat Elèctrica de la Comunitat Valenciana per a analitzar l’evolució de les mesures amb representants d’Administracions, organitzacions empresarials, sindicats, associacions de consumidors i usuaris i altres actors socials i econòmics rellevants. Un pas que es completarà amb l’ampliació i millora de la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica. Hui dia existeixen 65 punts fixos de mesurament en relació a 24 paràmetres (18 contaminants atmosfèrics: diòxid de sofre, monòxid de carboni, monòxid de nitrogen, diòxid de nitrogen, material particula, ozó i metalls; i sis paràmetres meteorològics) i es tradueixen en 21.500 dades anuals.

Entre altres projectes, està el disseny i engegada d’eines informàtiques per a tractar dades i difondre’ls a la ciutadania, que es poden seguir ací.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s