Una estratègia, una oportunitat

Només de tant en tant l’Administració està en condicions de fer salts endavant per millorar les seues polítiques. Els recursos són sempre limitats, i els governs han de modular les seues prioritats, alternant els esforços en les diferents àrees que són de la seua responsabilitat per fer avançar els serveis públics.

De manera cíclica es produeix l’oportunitat d’avançar en cadascun dels àmbits perquè es conjuguen circumstàncies diverses: la reivindicació social, la mobilització de la societat civil organitzada, la voluntat política, una certa disponibilitat de recursos i l’evidència d’unes necessitats que fan inajornable l’actuació dels organismes públics.

L’Estratègia Valenciana de Joventut (EVJ) és una d’aquestes oportunitats. Les polítiques de joventut a la comunitat vénen d’una època d’estancament i les necessitats socials es fan evidents de manera quotidiana entre els joves. Però també és cert que les organitzacions juvenils s’estan fent sentir i reclamen atenció i recursos, que els professionals de joventut es carreguen de raons per reivindicar la seua posició estratègica per a desplegar noves polítiques i que van florint arreu del territori projectes concrets que assoleixen un èxit remarcable.

L’IVAJ ha assumit el repte de construir un projecte global i integral de política de joventut que done resposta a tots aquests interrogants i que reculla els múltiples esforços que estan fent els diversos agents que hi intervenen. La feina no és senzilla i està plena de reptes que cal anar superant, però sembla clar que l’actual és un moment propici per fer un pas endavant que, amb major o menor encert, no admeta la marxa enrere.

Els joves ho reclamen, els professionals en tenen ganes, la comunitat en té necessitat, les organitzacions socials ja hi treballen i l’Administració hi està disposada. L’oportunitat, per tant, és única. És el moment d’aixecar un projecte que pose els fonaments per a una política de joventut ambiciosa, que es projecte més enllà del curt termini i que garantisca dedicació de recursos durant una bona pila d’anys. Els projectes transformadors no es construeixen en quatre dies, i les fórmules màgiques no existeixen, i per això el que cal és aprofitar l’empenta inicial i posar-se a caminar per tal que ja no siga possible aturar-se. I tot fent camí es podran corregir errors, adaptar projectes a les circumstàncies i atendre necessitats sobrevingudes. És possible que el projecte final s’assemble poc al que posem en peu d’inici, però el que no es pot fer és desaprofitar l’oportunitat.

L’Estratègia Valenciana de Joventut necessita que tothom jugue i aposte fort. És una oportunitat única per aconseguir que les polítiques de joventut facen un salt endavant, prou important per a fer impossible qualsevol marxa enrere. La feina de l’IVAJ és necessària, però no és suficient: els joves, les entitats, els professionals, els projectes, la participació i la cooperació. Si volem una estratègia de llarga durada i d’efectes sòlids, cal aprofitar l’oportunitat.

Pep Montes
@Pep_Montes

1 Comments

Deja un comentario